Waarom timemanagement faalt

clocksDe snelheid en complexiteit van ons moderne bestaan maken van timemanagement een kwestie van overleven. Toch brengen de vele methoden en technieken van timemanagement vaak niet de rust en controle die ze beloven. Ondanks alle vooruitgang in timemanagement technieken ervaart de meerderheid van de Nederlanders onnodig veel tijdsdruk. Waarom faalt ons timemanagement zo vaak?

 De emotionele agenda

Elke item in je agenda, of het nu een afspraak is of een klusje, heeft een concrete en een emotionele dimensie. De concrete dimensie bestaat onder meer uit de handelingen die je moet uitvoeren en de hoeveel tijd die het kost. De emotionele dimensie is het gevoel dat we daar bij hebben. Je kunt ergens bijvoorbeeld geen zin in hebben, er tegenop zien of er juist super enthousiast door worden. Deze emotionele dimensie kan volledig in tegenstelling staan tot de concrete. Soms kijk ik huizenhoog tegen iets op, maar als ik het dan doe blijkt het een fluitje van een cent. Toch is het de emotionele dimensie die bepalend is voor hoe we onze tijd en energie investeren. Het leidt bijvoorbeeld tot uitstelgedrag of een gebrek aan focus waardoor je meer tijd nodig hebt dan je wilde. Veel methoden proberen dit aspect te managen. Uitstelgedrag wordt bijvoorbeeld aangepakt met prioriteiten te stellen, moeilijke dingen eerst te doen (Slik die kikker van Brian Tracy) of next actions te formuleren (in Getting things done). Dit soort technieken lossen het onderliggende probleem echter niet op en zijn daarbij afhankelijk van wilskracht. Dat laatste brengt ons bij het tweede probleem.

 Het falen van wilskracht

Een typisch patroon dat ik vaak waarneem is dat mensen enthousiast beginnen met een nieuw systeem, het een tijdje volhouden en uiteindelijk afhaken. Elk timemanagement systeem is uiteindelijk afhankelijk is van discipline en hier wordt het problematisch voor mensen. Wilskracht blijkt een kracht met beperkingen, zoals fysieke kracht. Het varieert over de dag, gaat op als je er teveel van gebruikt en wordt minder door gebrek aan slaap. Wanneer we alleen op wilskracht bouwen, dan is het wachten op problemen. Daarom maakt ook de meerderheid van de mensen de goede voornemens voor het nieuwe jaar niet waar (95% van de mensen die besluit af te vallen weegt al snel evenveel of zelfs meer). Wilskracht wordt ook sterk beïnvloed door de emotionele dimensie. Onderzoek laat zien dat naarmate de kracht van en emotie toeneemt, wilskracht afneemt. Hoe gejaagder je bent, hoe moeilijker het is de wilskracht op te brengen om de drukte onder controle te krijgen.

Effectief omgaan met zowel de emotionele dimensie als de beperkingen van wilskracht zijn uitdagingen voor zelfregulatie, niet timemanagement. Zelfregulatie gaat over het vermogen je eigen gedrag en innerlijke toestand te reguleren. Het heeft bijvoorbeeld betrekking op hoe je met angst omgaat, jezelf motiveert en doorzet als het moeilijk wordt. Wanneer we uitdagingen die op het niveau van zelfregulatie liggen proberen op te lossen met timemanagement, zijn we gedoemd tot falen. Uitstelgedrag wordt bijvoorbeeld vaak veroorzaakt door angst, dit proberen op te lossen door strakker plannen creëert meestal alleen maar meer stress en druk. Begrijpen waar je feitelijke uitdaging ligt is de eerste stap naar effectiever omgaan met je tijd en energie.

Lees hier meer over Zelfregulatie >>

Meer over timemanagement en zelfregulatie in het nieuwe boek Stop Denk Doe (Wildschut, 2014)


This entry was posted in Geen categorie and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*